Det är försäkringsbolaget Folksam som har stortestat utomhusfärger. Efter två år av väder och vind är det markanta skillnader mellan bästa och sämsta färg. Framför allt märks stora problem med mögel.
Sju av färgerna blev godkända. Sjutton anses ha tveksam funktion, och däribland finns Falu Vapen Äkta Falu Rödfärg och Falu Vapen Gul Fasadfärg. Tjugoen färger underkändes, bland annat Falu Vapen Vit Slamfärg och pulverfärgen Stora Enso Äkta Falu Rödfärg.
”Avråder från köp”
Stefan Hjort på forskningsföretaget Swerea IVF är den som hållit i färgtestet. Han är förvånad över det dåliga resultatet.
– Ja, på det sättet att det här inte är första gången vi gör en sådan här studie. De som tillverkar färger som inte håller måttet tycker jag borde vilja se över sina produkter.
Jan Snaar, miljöchef på Folksam, tvekar inte på att döma ut den stora grupp färger som fått betyget ”sämst resultat”.
– De färgerna är så pass dåliga att vi avråder från köp.
Enligt Johan Molin, VD på Falu rödfärg, är problemet att klimatet förändrats.
– Vi har fått ett fuktigare klimat och många utnyttjar fina höstar till att måla vilket är förkastligt, säger Johan Molin.
– Det är ingen höjdare att måla när det är fuktigt. Sedan får man inte slarva med att se över fasaden innan man målar, har man mögelsporer på fasaden så måste man tvätta noga innan, annars blir det som att ge mögelsporerna mat, när ny färg läggs på, säger Johan Molin.
Så har färgerna testats
Folksams testanordnare har strukit färg enligt tillverkarnas instruktioner på paneler av granplankor som sedan placerats ut på fyra platser i landet: Borås, Uppsala, Alnarp i Skåne och Vindeln i Västerbotten. För ett år sedan rapporterades ett halvtidsresultat. Eftersom panelerna monterats i 45 graders vinkel så har de varit mer utsatta än en vanlig lodrät husvägg. Det skick som de testade plankorna befinner sig i efter två år motsvarar minst det dubbla för en typisk husvägg.
Förutom mögel så har man tittat på krackelering, avflagning och angrepp av alger. Men det är helt klart möglet som påverkar utslaget mest.
– Poängen här är att skillnaden mellan bra och dåliga färger inte är små utan väldigt påtagliga. Jag skulle inte vilja ha mitt hus målat med någon av de sämsta färgerna, säger Stefan Hjort.
Färgbranschen kritisk
Olof Holmer, vd för Sveriges Färgfabrikanters Förening, menar med utgångspunkt från Folksams tidigare studier att små skillnader överdrivs i testerna, medan viktiga faktorer som väder och mikroklimat bortses ifrån. Han ifrågasätter också att Folksams tester avslutas efter bara två år, då livslängden för verkliga husfasader är betydligt längre. ”Om konsumenten dock tror att Folksams underlag innebär någon garanti för för att i alla lägen slippa påväxt så är det illa”, skriver Olof Holmer i en kommentar till Plus.
Testutföraren Stefan Hjort är bekant med färgtillverkarnas kritik, i slutrapporten finns till och med ett avsnitt med svar på invändningar som tidigare rests mot färgtestet.
Stefan Hjort menar att skillnaderna mellan olika färger är så stora att man måste fråga sig hur den generella nivån kan bli bättre. Han hoppas att färgbranschen tar till sig av resultatet denna gång och arbetar mer med mögelbeständigheten hos de sämsta färgerna
– De borde ta det här på större allvar och inte förenkla verkligheten som de har gjort hittills.