Vargen som bland annat dödat en hund och två får var hårt angripen av skabb. Foto: Bert Eriksson, Länsstyrelsen Dalarna

”Underligt att ingen sett hur sjuk vargen var”

Uppdaterad
Publicerad

Den varg som sökt sig nära gårdar i Hedemoratrakten sköts i lördags kväll. Det visade sig att den var hårt angripen av skabb och i mycket dåligt skick.

– Det spelar ingen roll om man är för eller emot varg. Den där skulle ha skjutits tidigare för att slippa plågas, säger Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna.

Jägareförbundet är av uppfattningen att det skulle räcka med 150 individer i den svenska vargstammen och således för en utökad licensjakt. En jakt som helt uteblir den här säsongen efter ett beslut från Naturvårdsverket som med hjälp av forskare slagit fast ett det behövs minst 300 vargar för att stammen ska må bra.

Vill ha snabbare beslut om skyddsjakt

Ulf Berg tycker att antalet är för högt och att det som i fall med Hedemoravargen ska tas snabbare beslut om skyddsjakt. Vargen hade ännu inte hunnit bli särskilt mager – den vägde runt 45 kilo när den sköts – men hade minst en rutten tand och var kraftigt skabbangripen.

– Vargar som ser ut sådär, de borde tas bort av djurskyddsskäl. Jag tycker att det är lite underligt att ingen har observerat hur sjuk vargen var.

Han tycker att länsstyrelsen borde kunna identifiera sjuka vargar och besluta om skyddsjakt tidigare.

– Skabben kan kanske till viss del förklara den här vargens beteende, säger Ulf Berg.

Kameror skulle fånga vargen på bild

Bert Eriksson, besiktningsman på Länsstyrelsen i Dalarna, är på väg hem från Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala där han lämnat den döda vargen för obduktion, när SVT når honom på telefon. Han hade satt upp kameror i området där vargen synts till, men lyckades aldrig fånga vargen på bild.

– Man tycka att vargen borde skjutits tidigare men den här händelsen uppkom ganska hastigt. Vi hade fått uppgifter om att den såg tufsig ut och att den gick lite konstigt, men vi hade ju ingen bild på den, säger Bert Eriksson.

”Har gjort vad vi kunnat”

Beslutet om skyddsjakt togs i fredags – ungefär ett dygn senare var vargen död.

– När ansökan om skyddsjakt kom in behandlade vi den så fort vi kunde. I det här fallet känner jag att vi gjort vad vi kunnat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.