Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi jobbar med människor, inte med maskiner” – hör undersköterskan Marika Sundbergs kritik mot arbetsmiljön i hemtjänsten i Ludvika. Foto: Niko Ago/SVT

Minutstyrning och brister får personal att fly hemtjänsten i Ludvika

Uppdaterad
Publicerad

Undersköterskan Marika Sundberg jobbar inom hemtjänsten i Ludvika kommun och riktar skarp kritik mot arbetsledningen gällande arbetsmiljön.

– Arbetsgivaren blundar för de stora problemen som finns inom hemtjänsten oavsett hur mycket eller hur ofta vi lyfter problemen, säger hon.

Marika Sundberg har jobbat i många år inom hemtjänsten i Ludvika kommun och tycker att de äldre inte får den hjälpen de behöver.

– Arbetspasset styrs av ett elektroniskt verktyg och det bidrar till ångest och stress. Vi jobbar med människor och inte med maskiner, fortsätter Marika Sundberg.

Chefen bemöter kritiken

Lotta Daun Messing är verksamhetschef för hemtjänsten i Ludvika kommun, och kommenterar personalens kritik mot arbetsverktyg, stress och ångest så här:

– Det är motiverat, det finns brister, så är det definitivt, säger hon.

I klippet ovan berättar undersköterskan Marika Sundberg om arbetsmiljön på jobbet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.