Utställningen i Borlänge vanns av Frida Knutsson från Hagströmska gymnasiet Falun, Mustafa Al-Janabi och Oliva Norling från Lugnetgymnasiet Falun och Niklas Samluelsson från Martinkockgymnasiet i Hedemora. Foto: SVT

Unga forskade visade upp sig på Högskolan

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen fick 22 gymnasieelever chans att visa upp sina teknikprojekt på Högskolan Dalarnas campus i Borlänge.

Dagens utställning var en del av en rikstäckande tävling där gymnasieelever ska genomföra forskningsprojekt inom naturvetenskap eller teknik.

På Lugnetgymnasiet i Falun hade tre tjejer arbetat med att ta fram en formel för kroppens matematiska tillväxt.

– Man kan använda värdena för att tillverka leksaker som är proportionerliga och som följer människokroppen. Då kan barn få en rätt bild av hur människokroppen växer och förändras, säger Zina Alsaleh.

Zina säger också att deras resultat kan användas vid klädtillverkning för att få rätt mått på kläderna och för att få människor i dator- och tv-spel i rätt storlek.

– Det har alltid varit att biologi har beskrivit människokroppen men matematik har inte kommit in i bilden så mycket men nu har vi kopplat ihop dom.

Utställningen i Borlänge vanns av Frida Knutsson från Hagströmska gymnasiet Falun, Mustafa AL-JANABI och Oliva Norling från Lugnetgymnasiet Falun och Niklas Samluelsson från Martin Kochgymnasiet i Hedemora.

Man anordnar en finalutställning 4-5 april i Stockholm och vinnarna från den presenteras den 7 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer