Gymnasieelever om att prata känslor: ”Svårt att öppna sig för människor man inte känner”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen öppnade Ungdomshälsan i Borlänge som bland annat ska främja ungas hälsa. Men att prata om känslor och hälsa är inte alltid så självklart.

– Det känns svårt att öppna sig för människor man inte känner, säger Awan Sardar som pluggar på Soltorgsgymnasiet i Borlänge.

De ungdomar som SVT Dalarna träffar på Soltorgsgymnasiet är överens om att det är bra att det finns verksamheter som Ungdomshälsan, så att den som vill kan gå dit för att prata om hälsa och känslor.

– Man vet vart man ska vända sig men jag tror inte att så många gör det ändå, att man kanske tänker att ens problem inte är så viktiga, säger Alma Karlqvist.

– Det kan vara svårt att öppna upp, det är inte alltid lätt att vara sårbar, säger Nova Sjöberg.

”Bra om det finns digitalt”

Robin Öncü tror att det kan vara lättare att söka hjälp digitalt.

– Att fysiskt gå till ungdomsmottagningen kan vara ett stort steg, men med internet och smarta telefoner har det blivit lättare att kontakta någon. Det har blivit vanligare under coronan också, så det är en förbättring, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.