Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kommer nog köra med vinterdäck” – hör Lukas Larsson från Bjursås med fler om de nya kraven på vinterdäck för A-traktorer. Foto: Hannes Forssell

Ungdomarna om vinterdäck på A-traktorer: ”Är väl självklart”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den första december 2023 gäller samma krav på vinterdäck för A-traktorer som för vanliga personbilar. En bra förändring, tycker ungdomar som kör A-traktor i Bjursås utanför Falun.

På parkeringen utanför skolan i Bjursås står A-traktorerna på rad.

– Det är självklart att man ska ha vinterdäck, säger Wilmer Isaksson, som kör A-traktor.

Isaksson får medhåll av Lukas Larsson, som säger att han själv kommer att skaffa vinterdäck till sin A-traktor. Larsson är dock tveksam till om alla som kör A-traktor kommer att göra samma sak.

– Jag tror de flesta kommer åka med sommardäck ändå, säger han.

En A-traktor som färdas på vägarna ska alltså ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från den 1 december till den 31 mars när vinterväglag råder.

– Det ökar säkerheten på vägarna. Regeringen fortsätter att skärpa reglerna för A-traktorer samtidigt som vi värnar A-traktorn i Sverige och EU, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), i ett pressmeddelande.

Under 2022 inträffade 20 olyckor i Dalarna där en A-traktor var inblandad enligt Transportstyrelsens statistik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.