Rasmus Giertz är ordförande föt Ungsvenskarna i Dalarna.

Ungsvenskarna: ”Vi har profilerat oss i frågor som berör unga”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna blev största parti i skolvalet i 9 av 13 dalakommuner. Ungdomsförbundet Ungsvenskarna kan se flera framgångsfaktorer.

Rasmus Giertz är ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Ungsvenskarna, i Dalarna. Han tror att framgångarna i skolvalet helt enkelt beror på att man fått ut sin politik på ett bra sätt till skolungdomar.

– Jag tror det beror på flera faktorer. Dels att vi varit extremt duktiga på att besöka skolor och förmedla vår politik, men också att vi varit bra på att profilera oss i frågor som berör just unga, till exempel bostadspolitik, psykisk ohälsa och skolpolitik, säger han.

Val 2018 – #dinröst

”Lite coolt att vara progressiv”

Hanna Vangen Engström (SSU) Foto: SVT

Hanna Vangen Engström är ordförande i Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, i Dalarna. Hon tror snarare att det handlar om missnöjesröster från skoleleverna.

– Jag tror det handlar om att man vill ha något annorlunda. Om man till exempel har haft föräldrar som haft det tufft, så drar man ihop det med partierna som sitter vid makten vid tillfället. Sen är det ju lite coolt att vara lite progressiv också, men det drar åt fel håll, tycker jag, säger hon.

”Handlar om grupptryck”

Sofia Axelsson (MUF)

Sofia Axelsson är ordförande i Moderaternas ungdomsförbund, MUF, i Dalarna. Hon tror att grupptrycket spelar in.

– Jag tror det handlar mycket om okunskap, att man inte riktigt vet vad partiet står för. Sen tror jag också att det handlar om grupptryck, att vänner och bekanta sympatiserar med SD, och då tror man att det är bra. Jag tror också man drar sig till dem för att man tycker det är coolt. De sticker ju ut från oss andra partier med sina åsikter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet