Unik brevsamling visas upp

Publicerad

BORLÄNGE Jussi Björling-museet i Borlänge har fått några verkliga rariteter, som hittills varit helt okända. Det är en brevväxling mellan Borlängesonen Jussi Björling och hans första stora kärlek.

”Min egen älskade lilla Nea!
Jag hörde av ditt brev till mamma att du inte årkade skriva till mig, ja o kära lilla Nea, det förstår jag nog att du måste vara trött efter en sådan strapatts, så jag vill att du ska hålla dig lugn, så att du kan komma hem så fort som möjligt, du kan nog förstå att jag längtar, det gör nog du okså.”. Så står det i ett av breven.

När Jussi Björling tog sånglektioner i Stockholm bodde han i en droskägares lägenhet och tjänade extra genom att tvätta hans droskbilar på nätterna. Och dottern i huset var Linnea, som alltså födde deras son och eftersom det var utom äktenskapet så fick födseln äga rum på annat håll – i Jönköping. Och nu har alltså Jussi Björlingmuseet fått ett 100-tal brev som Jussi och Linnea har skrivit.

Sonen var Rolf Björling som så småningom blev en framgångsrik tenor men inte lika framgångsrik som pappa Jussi som många anser vara världens främste genom tiderna.

”Nu måste jag fråga lite hur lilljatte mår, har han blivit större? Tycker du att han är mest lik mej? Tänk du lilla mamma om det också blir en tenor, hur skulle du tycka om det?” så står det i ett annat av breven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer