Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den vätgasdrivna lastbilen – här är för- och nackdelarna med vätgasfordon. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Unika lastbilen drivs av vätgas – transporterar varor mellan lager och matbutiker i Dalarna

Publicerad

Just nu testas en unik vätgasdriven lastbil i länet. Utan fossila utsläpp ska den leverera varor mellan lager och matbutiker i Dalarna, Västmanland och Gävleborg.

Det är Maserfrakt som tillsammans med Ica-gruppen testar den vätgasdrivna lastbilen för transporter mellan lager och butiker.

I videon: Se den vätgasdrivna lastbilen – här är för- och nackdelarna med vätgasfordon

Den vätgasdrivna tunga lastbilen använder bränsleceller för att driva sin elektriska motor, som är lämpad för långa räckvidder och tunga laster. Vid drift blir det endast vattenånga som utsläpp. Det är i grunden en elbil som producerar elen via bränslecell och tankas med vätgas, uppger Maserfrakt.

Vätgaslastbilen möjliggör en högre lastvikt, längre räckvidd och snabbare tankning jämfört med helt batteridrivna alternativ.

FAKTA: VÄTGAS

Vätgas har länge använts inom industrin och oftast framställs det från fossila bränslen – men det finns även sätt att framställa vätgas från förnybara energikällor.

För att framställa vätgas från förnybara energikällor använder man ofta en metod som kallas elektrolys. Det innebär att man delar vattenmolekyler till syre och väte med hjälp av el. Vätgasen kan då lagras och transporteras och även omvandlas till elektricitet som kan användas i fordon.

Källa: Energimyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.