• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Malmö, Skåne län. Ett misstänkt farligt föremål har påträffats vid en butik på Hyllie allé i Hyllievång i Malmö. Platsen är avspärrad och nationella bombskyddet på väg. Allmänheten uppmanas att hålla avstånd från platsen alternativt att hålla sig inomhus med fönster och dörrar stängda. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Lucas Stark vid Limån i Leksand och en bild som är tagen halvvägs under vattenytan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har man riktig tur kan man få syn på en storvuxen Siljansöring” – häng med på jakt i Limån och se när fisken syns på undervattenskameran inne i Länsstyrelsens anläggning. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Unika upptäckten: Siljansöringen tillbaka efter 220 år – se bilderna från undervattenskameran

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 220 år har två Siljansöringar synts till i Limån i Siljansnäs, i Leksands kommun. De har alltså simmat från Siljan uppströms i ån för att leka.

– Det är otroligt stort, större än alla julaftnar tillsammans, säger Lucas Stark från Siljansnäs fiskevårdsområde.

Med hjälp av en ny anläggning i Limån, med en undervattenskamera mitt i ån, så kan länsstyrelsen och även allmänheten, ta del av linsens fynd. Bland massa löv och abborrar som glider förbi i strömmarna, så har även två öringar dokumenterats nyligen.

”Varit tekniskt omöjligt för fisken att passera”

Förändringen kom efter att man förra året rev två kraftverk i ån.

– Under de här 220 åren så har kraftverksdammarna funnits här. Så det har varit tekniskt omöjligt för fisken att passera dem, säger Lucas Stark.

Vad spelar det för roll att Siljansöringen är i Limån?

– Det är nästan en filosofisk fråga. Det är som att älgen skulle försvinna från skogen. Den hör till det här vattnet, det är öringens naturliga habitat, och nu har vi återställt det, säger han.

Ett samarbete fri från strider

Att de sett resultat beror bland annat på ett samarbete mellan tre fiskevårdsområden, kommun, länsstyrelse och energibolag, konstaterar Stark.

– På andra platser i landet är det ofta längre domstolsprocesser och strider. Att vi lyckats tror jag handlar om en vilja från ideella krafter att vi vill ha ett levande fiskbestånd, och att kommunen och energibolaget också vill se friskare vatten, menar Lucas Stark.

En person står vid en flodkant omgiven av höstfärgad vegetation. Personen bär en mörk jacka  en keps, och ån flyter i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om öringen: Hur är fiskens status och vad krävs för att den ska må bra? – Miljöhandläggaren på Länsstyrelsen Dalarna reder ut. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Siljansöringen:

• Siljansöringen är samma art som finns i resten av landet, alltså öringen.

• Siljansöringen är unik på så vis att den är grovvuxen och simmar ganska långt för lek.

• Att skapa bättre förutsättningar för Siljansöringen att leka är ett större projekt som är pågår bland såväl länsstyrelsen, energibolag och Siljansnäs fiskevårdsområdesförening.

Biotopvårda, som man gjort i Limån för att få öringen tillbaka, betyder att man återställer vattnet till hur det såg ut innan man började bygga till exempel dammar och kraftverk.

Källa: Siljansnäs fiskevårdsområdesförening

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.