Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Konkurrensverket om varför de valde att granska regionernas miljardaffär. Foto: Andreas Hult/SVT

Upphandling av journalsystem bedöms olaglig – regioner kan tvingas betala miljoner

Publicerad

10 miljoner kronor per region i upphandlingsskadeavgift. Det vill Konkurrensverket att nio regioner ska betala, efter att ha granskat turerna kring ett nytt journalsystem.

– Det kan vara fråga om otillåten direktupphandling, säger Therése Westermark, enhetschef på Konkurrensverket.

Företaget Cambio vann 2018 en upphandling om att ta fram ett gemensamt journalsystem för nio svenska regioner. Kostnaden beräknades till drygt fyra miljarder kronor.

2022 kom signaler om att systemet skulle försenas. Regionerna valde då att skriva ett tilläggsavtal med nya villkor som Konkurrensverket menar förändrade upphandlingen i grunden. Detta rapporterade Västerbottens-Kuriren om tidigare i år.

Om det vore känt från början att villkoren skulle komma att ändras på ett visst sätt hade exempelvis en annan leverantör ha kunnat vinna upphandlingen, säger Therése Westermark.

Konkurrensverkets granskning

I november i år skriver Konkurrensverket till regionerna: ”I detta fall är det fråga om en otillåten direktupphandling, vilket i sig talar för ett högt sanktionsvärde” och ”... upphandlingens värde är så pass högt att upphandlingsskadeavgiften som högst kan uppgå till takbeloppet, dvs. 10 000 000 kronor”.

– Det här är stora kontraktsvärden, 4,3 miljarder kronor, så då hamnar vi på den siffran, säger Therése Westermark.

”Större risk att inte ingå avtalet”

– Jag delar inte riktigt Konkurrensverkets syn i den här frågan, de har ju ett väldigt smalt perspektiv. Vi måste ju ta hänsyn till vad som är bäst för patienterna. Att inte ha ett fungerande journalsystem på plats såg jag som en större risk än att ingå det här avtalet, säger Sofia Jarl (C), regionråd i Dalarna.

Rättslig process

Regionerna fick till den 27 november på sig att lämna in sina yttranden till Konkurrensverket men när SVT begär ut regionernas yttranden den 30 november har de ännu inte kommit in.

Nu har Konkurrensverket till den 22 december på sig att lämna in sin ansökan om upphandlingsskadeavgift, på totalt 90 miljoner kronor, till Förvaltningsrätten att ta ställning till.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter förklarar: Historien om ett efterlängtat journalsystem som börjar redan 2016 och nu kan sluta i en rättsprocess där mångmiljonbelopp står på spel. Foto: SVT

VAD ÄR SUSSA-SAMARBETET OCH VILKA REGIONER INGÅR?

”Sussa” står för strategisk utveckling av sjukvårdsstödjande applikationer. Gruppen bildades i mitten av 1990-talet och samverkan ska leda till effektivare arbetssätt i vården och bidra till en god och jämlik vård.

De nio regionerna som ingår i Sussa är:

  • Blekinge
  • Dalarna
  • Gävleborg
  • Halland
  • Norrbotten
  • Sörmland
  • Västerbotten
  • Västernorrland
  • Örebro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.