Kände dalakonstnären Peter Johansson har skickat ett brev till USA:s president med uppmaningen att han borde köpa Dalarna. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson, SVT / John Raoux/AP/TT

Uppmaningen till Trump: ”Köp Dalarna istället för Grönland”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har tidigare öppnat för att köpa loss Grönland från Danmark, ett uttalande som blev rejält omdiskuterat i världen. Nu kommer konstnären Peter Johansson, från Transtrand, med en uppmaning till presidenten: Köp Dalarna istället för Grönland.

– Jag bor i Köpenhamn och när det blev sådant liv om att Donald Trump skulle köpa Grönland så började jag se en vision framför mig om att han skulle rikta ögonen mot andra väsentligheter, som Dalarna, berättar Peter Johansson.

I brevet skriver han att det finns många likheter mellan USA och Dalarna – att dalfolket vill leva ett ”amerikanskt liv” som han uttrycker det.

– Vi gillar hamburgare och stora bilar och det finns nynazistiska organisationer. Jag tror också man tycker om USA:s vapenlagar eftersom vi gillar jakt. Det finns stora likheter, säger han.

”Hemskt om han köper Dalarna”

Han har döpt brevet till ”A Modest Proposal” – ett blygsamt förslag.

– Det är ju precis vad det är. Det finns också en teaterpjäs som heter så, och om man är lite beläst så förstår man ironin. Jag hoppas att människor ska skratta och att man först tycker det är lite fånigt, men att man senare ser det på ett annat sätt.

Vad vill du uppnå med brevet?

– Jag tänker så här: Köper han Dalarna så är det hemskt, men vi masar och kullor måste också titta på hur vi lever och ta itu med saker. Vi måste vara rädda om framtiden. Nyanlända är viktiga för att vi ska kunna bygga något vettigt.

Tror du att han svarar?

– (skratt) Det hoppas jag, han kan väl twittra åtminstone. Jag lade brevet på posten idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.