Uppror mot nya utsläppsregler för vedspisar

Publicerad

Från halvårsskiftet kommer Boverket att skärpa miljökraven för vedeldade spisar och pannor. Det har gjort att många med sådana värmekällor börjat oroa sig.

Strängare miljökrav för att elda med ved och pellets kommer redan den första juli. På sociala medier är diskussionen om vedspisen lika het som spisen själv – en grupp kallar sig ”Vedspisupproret”.

Oroas av nya krav

Anna Gabrielson bor i ett hus i Bispberg i Dalarna. Huset är från 1899 och vedspisen i köket hör liksom till ett sådant här hus, menar Anna som är en av många som oroats av de nya kraven från Boverket.

– Händer något med elförsörjningen så har vi en vedspis – och det är klart att det finns en mysfaktor också, det är väldigt trevligt att elda i en vedspis, säger hon.

Krockar med MSB-budskap

Anna Gabrielson är miljöengagerad, men hon tycker att det är märkligt att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har ett budskap om att man i en krissituation ska kunna klara sig själv i möjligaste mån, till exempel genom en oberoende uppvärmning, medan en annan myndighet, Boverket, pekar på miljörisker med den lösningen.

– Allt har inte varit så genomtänkt i reglerna, så det kanske vore bra att flytta fram datumet för ändringarna, säger Anna.

Här är kaminerna och pannorna som berörs

Visa

De ändrade reglerna gäller för utsläpp och verkningsgrad, det vill säga hur mycket energi du kan få ut från mängden pellets eller ved. Reglerna gäller för:

  • Fastbränsleeldade pannor

De ändrade reglerna gäller även för rumsvärmare:

  • Braskaminer
  • Pelletseldade kaminer
  • Insatser
  • Köksspisar (vedspisar)
  • Kökspannor

Källa: Boverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer