Flera personer har insjuknat i harpest Foto: SVT/Montage

Utbrott av harpest i Dalarna – flera personer drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har flera personer i Vansbro, Gagnef, Falun och Mora insjuknat i harpest. Enligt smittskyddsläkare Anders Lindblom på Falu lasarett så handlar det i nuläget om tolv anmälda fall, men att den siffran väntas öka. I Norrbotten har fem fall av harpest konstaterats.

– Siffrorna laggar alltid efter. Men det ser ut att bli mycket fall i år, fler fall än förra året, säger Lindblom till SVT Dalarna.

Förra året rapporterades 24 fall av harpest i Dalarna till Folkhälsomyndigheten. Det var flest fall av alla län i landet. Totalt rapporterades 107 fall i Sverige under 2018. Tre år tidigare, 2015, rapporterades hela 859 fall i landet, då Norrbotten och Västerbotten hade stora utbrott.

Även i Norrbotten har senaste veckan sammanlagt fem personer konstaterats smittade av harpest.

Hur stor siffran väntas bli i Dalarna i år är för tidigt att säga. Dessutom finns ett mörkertal.

– Alla söker inte vård, och alla anmäler inte, säger Lindblom.

Områden kring älven drabbade

Källan till årets utbrott i Dalarna är oklar, dock handlar det främst om områden kring Västerdalsälven som drabbas av mycket mygg.

– Det sprids framförallt via mygg och andra insekter, säger Lindblom.

Mora utmärker sig

Enligt Anders Lindblom är det vanligt att patienter söker vård för harpest såhär års. Det som ter sig ovanligt är de patienter som sökt vård i Mora-trakten. Enligt Anders Lindblom hör de inte till den vanliga patientgruppen.

– Det brukar märkas kring Gagnef, Falun och Vansbro. Varför det kommit in flera fall i Mora vet vi inte, säger han.

Vanliga symptom

Den smittsamma bakteriesjukdomen sprids vid kontakt med sjuka djur eller via mygg. Symptom är hög feber och huvudvärk. Även svullnad kring bett och lymfkörtlar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.