Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen förklara vad ett utsatt område och riskområde egentligen är. Foto: SVT

Utsatt område eller riskområde? Så graderar polisen

Uppdaterad
Publicerad

Trots många insatser förblir Tjärna Ängar i Borlänge ett så kallat riskområde i ytterligare minst två år tills nästa bedömning ska göras. Därför kommer den särskilda områdespolisen att förstärkas ytterligare.

Polisen menar att flera olika brottstyper har minskat på Tjärna Ängar. Skjutvåld och annat grovt våld har minskat liksom bilbränder som var ganska vanliga för några år sedan. Polisen har inrättat en speciell områdespolis där sju poliser har särskilt ansvar för Tjärna Ängar. Genom det har man kunnat intensifiera jakten på narkotika och det har lett till att fler beslag och fler gripanden kunnat göras.

– Det är egentligen bra men det blir en pedagogiskt svår uppgift att förklara det när statistiken för narkotikabrott har ökat. Men de ökade insatserna mot narkotika innebär att det blivit svårare att både sälja och köpa narkotika i området, och det är ju den utvecklingen som är bra, säger Thomas Hellgren som är områdeschef för Borlängepolisen. Narkotika är motorn i många typer av kriminell verksamhet.

Ännu fler poliser

Att Tjärna Ängar trots det ligger kvar som riskområde i polisens bedömning beror framförallt på att det fortfarande finns för höga risker för barn och unga att dras in i kriminalitet beroende på bristande socioekonomiska förutsättningar. Det gör att inte bara kommunen utan även polisen kommer att öka sina insatser i området.

– Områdespolisen kommer att förstärkas ytterligare, säger Thomas Hellgren.

Om två år är det dags att göra en ny bedömning av läget på Tjärna Ängar. Kanske kommer stadsdelen att ha blivit kvitt stämpeln som riskområde då och kan gå ned till benämningen utsatt område eller kanske lämna listan helt.

Men vad är egentligen ett riskområde? Och vad är ett utsatt respektive särskilt utsatt område?

Hör polisen reda ut skillnaderna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.