Vaccin ger dåligt influensaskydd

Publicerad

Säsongens influensaepidemi väntas bli ovanligt omfattande. En orsak är att vaccinet som tagits fram inte fungerar på de virus som sprids snabbast, skriver Svenska Dagbladet.

Det influensavirus som dominerar i år är en typ som kallas A(H3N2) och är känd för att orsaka hårda epidemier. Årets upplaga har dessutom visat sig vara till stor del okänsligt för allt influensavaccin som tillverkades och distribuerades under förra året, enligt analyser från det amerikanska smittskyddsinstitutet CDC.

Vad det innebär för Sveriges del är fortfarande svårt att säga. De virustyper som dominerar i USA har inte nödvändigtvis samma spridning i Sverige.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, tycker att man ska vaccinera sig.

– Vi vet ännu inte säkert hur stort det här problemet blir i Sverige och vaccinet är fortfarande verksamt på flera andra sätt, säger han till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.