Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s meteorolog svarade på frågor i lunchchatt

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s meteorolog Nils Holmqvist svarade på frågor om väder och klimat i Dalarna och berättade bland annat om hur tungt ett moln kan vara.

Om du har en väderbild som du vill visa kan du maila den till dalarna@svt.se.

Vad vill du veta om vädret? Chatta med SVT:s meteorolog

Pinnat inlägg

Vi har fått mail från Göran som undrar vad det här är för slags moln?

Det svaret får bli det sista för idag. Och vi tackar Nils för alla svar och intressant fakta.

Härligt att avsluta med vackra altocumulusmoln :) Tack för en trevlig lunchchatt!

Malva • Vilket meteorologiskt institut i världen tycker du ger de bästa väderleksrapporterna, vad gäller tillförlitlighet, utförande och tillgänglighet?

Hej Malva! Svår fråga. Jag har bara jobbat på SMHI och känner inte till hur de andra jobbar. Men jag antar det är ganska likartat. Utförandet skiljer sig en del och det är välfigt viktigt för mottagaren. Jag tycker det är lite överdrivet att påstå att danska DMI eller tex norska Yr skulle va mycket bättre än tex SMHI. Hör det ibland. Men alla använder samma globala modell för att mata in data i reionala modeller som i grunden är samma modell.

Ellinor • Hej Nils!
Kan med ett mönster år efter år för att se hur den här sommarens väder kommer bli?

Hej Ellinor! Det är lite så man jobbar med säsongsprognoser. Men man tittar också på storskaliga väder- och havsfenomen och försöker lista ut om de påverkar vädret hos oss på ett elller annat sätt. Så det är en hjälp, men fortfarande väldigt svårt att ge detaljerade prognoser. Det handlar mest om tendenser som varmare eller kallare, blötare eller torrare än normlat.

Yvonne • Hej! Stämmer det att om det är kalla, snörika vintrar blir det varma somrar? Är medeltemperaturen ungefär lika varje år?

Hej! Det finns ingen stark korrelation årstider emellan. Jag tror det talesättet kommit till som en tröst. Som att det ger tur med regn på bröllopsdagen. Lite bäring har det kanske om man ser till vinter och vår. Ligger det kvar mycket snö i slutet av vintern tar det energi att smälta bort samtidigt som snö reflekterar inkommande solstrålning. Då kan våren komma igång senare.

Torsten • Följdfråga! På riktigt? Är det så mycket vatten i eller vadå?

:) Ja om man räknar vikten av alla lätta vattendroppar väger ett helt normalt litet sommarmoln ca 4 ton. Ett åskmoln kan väga 1 miljon ton. Eller 250000 elefanter. Man kan ju roa sig med att räkna ut hur mycket ett högtryck väger också om man har lite tid att slå ihjäl. En kubikmeter luft väger ca 1 kg. På samma ämne betyder det väl att man måste lägga på 1 hg på sin kroppsvikt eftersom kroppens volym borde va 1/10 kubikmeter? :)

Sebbe • Har ett ”vad” med en kompis där jag hävdar att 90% av hög- och lågtrycken kommer från sydväst på väderkartan. Från England typ. Ger du mig rätt?

Hej Sebbe! 90% är kanske högt räknat, men bildligt talat får du rätt för det :) Det fanns en tysk, Van Bebbers, som ritade ut olika stigar lågtrycken brukar ta. Du har kanske hört talas om det beryktade 5b-lågtrycket som kommer in söderifrån på osäker bana och alltid ställer till det för oss meteorologer. De är dock ovnaliga.

Nour • Hej! Jag undrar om det finns något särskilt datum på året som brukar ha bra väder? Solsäkraste datumet?!

Hej Nour! Våren och försommaren är generellt solsäkra. Då kan det ju va varmt, men det är ofta färre skurar och regnområden som passerar den delen på året, tex jämför med senare på sommaren. Mest regn brukar det va mellan juli och augusti.

Torsten • Har du någon fun fact om väder man kan dra för att pigga upp i normala fall rätt trista vädersamtal?

Hej Torsten! Kanske att ett litet stackmoln väger lika mycket som en elefant? :)

Odlaren • Jag har en känsla av att de så kallade järnnätterna i början av juni har uteblivit i Dalarna de senaste åren. Har försommaren blivit varmare här?

Hej Odlaren! Jämför man förra klimatperioden 61-90 med den senaste 91-20 ser man att sommaren kommer lite tidigare. Det rör sig dock bara om 0-5 dagar.

Sommar • Ungefär när kan man se hur vädret kommer bli i sommar? Är det för tidigt än? Hur tror du det blir?

Hej! Jag har ingen aning. Det är svårt att göra säsongsprognoser och de är inte så tillförlitliga. Jag tror de anses lite för vanskliga för att man ska kunna planera efter dem. Annars hade de som gjort dem varit rika som bergatroll då allt från den lokala glasskiosken till turistnöringen och energimarknaden skulle betala dyrt ifall de ansågs tillfärlitliga.

Inger Björk • Varför blåser det då mycket? Jag upplever att det blåser mera nu än tidigare. Enligt mina noteringar har det blåst varje dag i mars-april-maj. Stämmer det eller är det inbillning?

Hej Inger! Det stämmer att det varit ovanligt blåsigt. Även dagar med svag medelvind har byvinden varit påtaglig. Det beror mycket på den nordliga eller nordvästliga vinden som också gjort att det varit lite kallare än normalt. Den starka vårsolen gör då att det blir kraftigare termiska och byigare vindar än normalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.