Vägars framtid i fokus – förseningar väntas: ”Kommer att ta tid”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen samlades både kommunfolk och representanter för olika vägföreningar på ett möte i Mora för att diskutera de enskilda vägarnas framtid. Bakom mötet stod Riksförbundet Enskilda Vägar som även erbjuder sig att hjälpa sina medlemsföreningar med råd i dessa frågor.

Vissa tidigare befintliga vägföreningar har somnat in och har idag ingen verksamhet. De måste antingen startas om eller så får andra eller nystartade föreningar ta hand om deras vägar.

Därtill behöver Lantmäteriet göra nya så kallade förrättningar och besluta om hur vägavgifter ska fördelas inom både nya och gamla föreningar. Egentligen ska detta vara klart till nyåret 2021 men en ledamot i vägföreningen i Siljansnäs tror att det kommer dra ut på tiden och uppstå många problem under resans gång.

Förutspår att det kommer ta tid

– Får se om fem år hur det ser ut då, jag tror att det kommer att ta den tiden – om det räcker, säger John Matsson som var en av dem som medverkade på mötet.

Han fortsätter:

– För det är 90 byar bara i Leksands kommun och ska Lantmäteriet klara dem så kommer det att ta tid! konstaterar Matsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.