Den dagliga promenaden kunde ha slutat med döden för hunden Loppan en dag i augusti i år. Robert Norbäck var som vanligt ute och rastade sin hund i Kungsberg i Gävle, då plötsligt en så kallad Kangal flög på Loppan, som inte hade en chans att komma undan.
– Den fick tag i Loppan med käften och ruskade henne, den bara slet å drog, säger Robert Norbäck.
Det krävs dispens från Naturvårdsverket för att få ha lösgående hundar som vaktar mot rovdjur. I fallet i Gästrikland hade fäbodbrukarna också fått 10 000 i bidrag från länsstyrelsen för att kunna köpa en vakthund som är av rasen kangal.
– Det är olyckligt, vi vill ju försöka introducera och träna boskapshundar för att förebygga rovdjursangrepp, säger Per Johansson, rovdjurshandläggare Länsstyrelsen Dalarna.
Överlevde mot alla odds
Trots att tarmarna hängde ute på Loppan, lyckades veterinärerna mot alla odds rädda Loppans liv. Men borderterriern Millis i västra Gestrikland kunde inte räddas efter en kangalattack.
– Jag kan knappt prata om det, det är tungt, säger Björn Hammarlund.
Den aktuella fäbobrukaren som äger kangalerna ser det hela som olyckshändelser, men vill inte ställa upp för en intervju med Gävledala.
Den hund som gick till attack på hundarna har avlivats, men de båda hundägarna kommer hädanefter att ha vapen med sig.
-Kommer han in på gården, så tvekar jag inte att skjuta hunden, säger Björn Hammarlund.
-Jag har kniv med mig nu när jag går ut på kvällen. Kanske låter löjligt, men det är ett sätt att försvara sig på, säger Robert Norbäck.