Öppet för maktskifte i Ludvika Foto: valresultat.svt.se

S-styret i Ludvika kan falla

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna tappar i kommunvalet samtidigt som flera av de borgerliga partierna ökar.I dag styr Socialdemokraterna Ludvika tillsammans med Vänstern och Miljöpartiet.

Efter kommunvalet tappar Socialdemokraterna och Miljöpartiet 2 respektive 1 plats i fullmäktige och det gör att samarbetet inte längre räcker för att få majoritet.

Men inte heller allianspartierna får majoritet trots att både Centern och Kristdemokraterna ökar.

Sverigedemokraterna får oförändrat 7 mandat och Kommunistiska partiet får 1 plats i fullmäktige. Dock kommer inte det uppmärksammade nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen in i kommunstyret i Ludvika.

Det oklara läget i Ludvika kan sluta med att alliansen tar stöd av Sverigedemokraterna för att ta över styret i Ludvika. Det alternativet är dock inte aktuellt enligt HåGe Persson.

– Vi har sagt att vi inte tänker samarbeta med SD, säger han.

– Vi har ju inte samma politik, de har röstat mot oss i de flesta voteringar som vi hade under förra mandatperioden, säger Håge Persson.

Alternativt inleds ett samarbete mellan de styrande Socialdemokraterna och Centerpartiet för att få majoritet i kommunen.

– Det är dagen efter valet och vi vill analysera läget nu, säger Centerpartiets Jan Karlsson, som vill invänta slutresultatet på onsdag och inte ge några kommentarer om eventuella framtida samarbeten.

– Vi gick till val på att få till ett tydligt borgerligt styre, det fick vi inte, men vi är glada över att centerpartiet gått framåt och att vi fått genomslag för vår politik, säger han.

SVT har sökt kommunalrådet Leif Pettersson (S).

Här ser du mandatfördelningen i Ludvika

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.