Socialdemokraterna mot egen majoritet i Smedjebacken

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Smedjebacken har återigen egen majoritet i fullmäktige efter ett starkt kommunval.

Partiet gick framåt med 6 procentenheter och får ytterligare tre platser i kommunfullmäktige.

– Det är såklart jättepositivt att vi ökar i valet, det är ett tecken på att vi stärkt förtroendet hos väljarna, säger kommunalrådet Fredrik Rönning (S).

Smedjebacken har tidigare varit ett av landets rödaste kommunen där Socialdemokraterna haft närmare 60 procent av rösterna men vid valet 2014 minskade partiet kraftigt och har sedan dess styrt kommunen med hjälp av miljöpartiet och vänterpartiet.

Fortsätter med breda samarbeten

Men när kommunrösterna nu räknats har partiet 49,1 procent av rösterna och preliminärt ger det 18 platser i fullmäktige som har 35 platser.

– Det ser så ut nu i alla fall, men vi får invänta slutresultatet innan vi det säkert, säger Fredrik Rönning (S), som dock inte tror att det har så stor betydelse.

– Vi har sökt breda samarbeten över blockgränserna under hela mandatperioden och oavsett om vi får egen majoritet eller inte så kommer vi att fortsätta på den vägen, säger Fredrik Rönning.

– Jag tror väljarna uppskattar den ambitionen hos politiker i stället för att söka konflikter hela tiden, säger han.

Här ser du mandatfördelningen i Smedjebacken

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.