Vården bedömde bröstsmärta som magproblem – patienten dog av hjärtstopp

Publicerad

En man i 70-årsåldern drabbades av hjärtstopp och avled kort efter att hans bröstsmärtor och buksmärtor diagnostiserats som magbesvär av en läkare inom Region Dalarna. Nu gör regionen en anmälan enligt lex Maria.

Det var i somras som mannen kontaktade sin vårdcentral på grund av bröst- och buksmärta. Han fick en tid samma dag hos en stafettläkare. Efter samtal och undersökning misstänker läkaren att symtomen kan ha orsakats av magkatarr eller inflammation i tolvfingertarmen och skriver en remiss för vidare undersökning av magen.

Två dygn senare drabbas mannen av ett plötsligt hjärtstopp och hans liv går inte att rädda, trots återupplivningsförsök av både ambulans- och helikopterpersonal.

”Togs aldrig något EKG”

Nu gör Region Dalarna en lex Maria-anmälan till inspektionen för vård och omsorg, IVO, eftersom man anser att det finns anledning att befara att undersökningen ledde till en felaktig diagnos och därmed felaktig handläggning.

– Vid bröstsmärta eller hög buksmärta hos äldre patienter bör en läkare noggrant bedöma huruvida besvären kan komma från hjärtat. Vid granskning av journaluppgifterna framkommer dock att en sådan bedömning inte gjorts i tillräcklig stor utsträckning i det här fallet. Bland annat togs aldrig något EKG. Region Dalarna väljer därför att anmäla händelsen enligt lex Maria, säger Roger Larsson, chefläkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.