Kritiken riktas mot Gagnefs kommuns verksamhet i stort, inte mot något särskilt boende. Foto: Stina Stjernkvist/TT, SVT

Vården på äldreboenden i Gagnef kritiseras av Ivo

Uppdaterad
Publicerad

Den medicinska vården vid Gagnefs särskilda boenden för äldre håller inte måttet enligt Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Bland annat brister det i språkkunskaper och läkemedelshantering.

En fysisk inspektion genomfördes i höstas i Gagnefs kommun, där konstaterade Ivo följande brister.

  • Personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning.  
  • Dokumentationen sker inte enligt gällande regelverk och det finns inte en kontinuitet i personalgruppen som främjar en god vård.  
  • Läkemedelshanteringen sker inte på ett patientsäkert sätt.  
  • Personal som arbetar med patienter i livet slutskede har inte tillgång till information om hur vården ska genomföras och brytpunktsamtal dokumenteras inte i den kommunala hälso- och sjukvårdsjournalen.  

Ska redovisa åtgärdsplan

Senast den 17 mars ska Gagnefs kommun redovisa för Ivo vilka åtgärder som planeras för att förbättra vården för de äldre på särskilda boenden.

Alla dalakommuner kritiseras

Det här är en del av en nationell tillsyn som IVO har utfört, där 283 av landets 290 kommuner fick underkänt.

– Alla 15 kommuner i Dalarna är med på listan, det har varit nästan samma formuleringar för alla de sex dalakommuner som hittills har hunnit få sina beslut, säger Jan Pettersson på IVO:s presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.