Foto: Hannes Forssell/SVT

Vårförbundet larmar om det ansträngda läget: ”Personalen går på knäna”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundets ordförande i Dalarna Marion Vaeggemose har förståelse för att krislägesavtalet aktiveras. Samtidigt hoppas hon att personalen får möjlighet till flexibilitet så att inte alla går på krislägesavtalet samtidigt.

– Det bästa vore om man kunde gå omlott så att en del går på kollektivavtal och andra på krislägesavtal så att man kan dela på arbetsbördan, säger Marion Vaeggemose.

Krislägesavtalet innebär bland annat att arbetsgivaren har rätt att ta ut 48 timmars arbetstid per vecka från anställda, och även begära så kallad nödfallsövertid.

Coronaviruset i Dalarna

Samtidigt är personalen redan nu hårt ansträngd, menar Marion Vaeggemose som själv gjorde ett pass på IVA i helgen.

– De vänder ut och in på sig själva, jag tycker de gör ett fantastiskt jobb där och på de andra covidavdelningarna, säger hon.

Tidigare har personal flyttats från andra avdelningar för att hjälpa till på IVA, hur ser det ut nu?

Man får hjälp från operation- och anestesiavdelningen i dag, det är mest patientsäkert, ska man ta in fler måste de skolas in, säger Marion Vaeggemose.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet