Marion Vaeggemose om SKR:s förslag: ”Vi är oroade att arbetsgivaren inte ska lyckas kunna planera ledigheten så att de får den vila och återhämtning de behöver”. Foto: Hannes Forssell/SVT

Vårdpersonal kan få semester i oktober – Vårdförbundet kritiska

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner och regioner har lagt fram förslaget om att vårdpersonal ska kunna få semester ända in i oktober istället för i sommar. Det för att hantera det ansträngda personalläget inom vården just nu.

Den rådande coronapandemin har satt sjukvården i ett ansträngt läge. Därför har arbetsgivaren föreslagit att man kan förlänga semesterperioden till och med oktober.

Förhandlingar pågår just nu mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR) och alla berörda fackförbund, däribland Vårdförbundet som kräver att deras medlemmar ska få rätt till semester i sommar.

Coronaviruset i Dalarna

”Ett rikstäckande beslut”

– De behöver den här ledigheten mer än någonsin. Folk sliter verkligen. Vi är oroade att arbetsgivaren inte ska lyckas planera ledigheten så att de får den vila och återhämtning de behöver, säger Marion Vaeggemose, ordförande för Vårdförbundet i Dalarna.

Gunilla Stenback, HR-direktör på Region Dalarna säger att det här är ett rikstäckande beslut.

– Vi är mitt i den här enorma krisen och det här är ett gemensamt ställningstagande för alla regioner.

Välkomnar annan lösning

Även om arbetsgivarens förslag om att förlänga semesterperioden till oktober kvarstår så kan SKR tänka sig andra lösningar än enligt rådande regelverk, som att anställda kan beviljas sommarsemester med kortare varsel, en månad istället för två.

Det förslaget välkomnas av Vårdförbundet.

– Semesterlagen ger möjlighet att korta ner tidsramen till 1 månad utifrån särskilda skäl. Det är bättre än att de inte får någon semester alls. Min förhoppning är att det ska bli en lösning. Jag tror att arbetsgivaren också vill det, tillägger Marion Vaeggemose.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet