• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det gick väldigt fort”, säger Anna Forstman om översvämningen. I klippet ser du hur hon räddar en frysbox från uthuset i Sörsjön. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Vårfloden har slagit till i Sörsjön – älven steg blixtsnabbt

Uppdaterad
Publicerad

Nu har vårfloden slagit till i Sörsjön norr om Sälen. Översvämmade förråd och källare töms efter att Fuluälven stigit blixtsnabbt.

– Man blir alltid förvånad, säger Åke Önnestad.

Vattennivåerna i älven steg dramatiskt under natten till måndag och är nu i Sörsjön på nästan samma nivå som 2018 som är det senaste året vårfloden var omfattande i Dalarna.

Vattenfyllda källare

Källare har vattenfyllts, pumpar har satts igång och flera översvämmade förråd fick hastigt tömmas under förmiddagen.

– Jag tror ändå att det här bara är början. Det är massor med snö kvar på fjället och nu ska det ju börja regna också, säger Anna Forstman som är en av dem som drabbats hårdast av översvämningarna i byn. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.