En bortspolad väg i Gördalen. Foto: Jimmy Staff/PrivatVisa alla (5)
Visa alla (5)

Översvämning i Gördalen: ”Det var vatten överallt”

Vårfloden har kommit igång på allvar och SMHI går nu ut med en varning för höga flöden i fjällen. Väg 1056 vid Gördalen i Älvdalens kommun är på sina håll översvämmad och det kan vara svårt att komma fram.

Enligt Trafikverket kommer sträckan vara påverkad minst till lördag eftermiddag.

– Man vänjer sig aldrig, trots att det händer nästan varje år. Jag blir ju rädd att allt ska åka iväg med floden, säger Gunilla Staff som bor i centrala Gördalen.

Vägen mot Norge som passerar kyrkogården i Gördalen är avstängd.

– Det var samma sak förra året, det går inte att köra förbi där nu över huvud taget. Det finns folk på plats som ska laga vägen, och Peab har satt upp varningsskyltar, Säger Gunilla Staff.

Hur är läget nu på morgonen?

– Nu är det betydligt lugnare, det var värre i natt. Då var det vatten överallt, jag var rädd för att bilen skulle spolas bort. Nu håller sig vattnet i bäcken i alla fall, men det var hektiskt inatt när vi jobbade med att styra undan vattnet åt ett annat håll, berättar Gunilla.

Beredskap i Mora

Brandkåren i Mora är förberedda för att hjälpa till både i Gördalen men även i Lofsdalen där det också är överspolade vägar. I Lofsdalen är väg 502 mellan Sörvattnet och Lofsdalen helt avstängd på grund av översvämning och underminering. Trafikanter fick istället ta väg 504 mot Lillhärdal och vidare mot Särna.

Foto: SVT Design

Vägar avstängda

Vägen i centrala Gördalen, i höjd med kyrkan blev bortspolad men trafikverket har nu lagat den igen.

Även norr om Sälen har vägen svämmat över. Trafikverket meddelar att väg 1054 från Fulunäs till Grundforsen är helt avstängd. Trafiken leds om via Rv66 mellan Sälen och Grundfors.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter 

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer