Vargen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT/Arkivbild

Varg skjuten utanför Falun

Uppdaterad
Publicerad

En varg sköts på tisdagsförmiddagen öster om Vika utanför Falun. Vargen attackerade en älghund, varpå hundägaren sköt vargen.

– Vi ser inte att något brott har begåtts utan han har fredat sin hund, säger Mats Hallin, naturbevakare vid Länsstyrelsen.

Hundägaren hade släppt sin hund, som gjorde ståndskall på älg i närheten. Jägaren hör hur hunden skriker till och springer ut på en myr med vargen i hasorna. Hundägaren skjuter då vargen.

Det finns inget etablerat revir i området.

– Det kan vara ett nyetablerat revir eller en varg på vandring, det är svårt att säga, det är först när det blir vinter som vi kan fastställa revir och antal vargar, säger Mats Hallin.

Skickas för obduktion

Vargen ska nu skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion.

– De analyserar bland annat genetik och skador. Eftersom det inte misstänks något brott så handlar det mer om en forskningsobduktion, säger Mats Hallin.

Det rör sig om en yngre varg tror Hallin.

– Den hade fina tänder och var välbehållen och hade kvar lite färgbeteckning i ansiktet, äldre vargar är gråare, säger Mats Hallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.