Världsunik utbildning för våghalsar

Uppdaterad
Publicerad

I Dalarna erbjuds en världsunik slopestyleutbildning. Gymnasieelever har möjligheten att på lektionstid lära sig tricks på mountainbike.

Sverige är det enda land i världen som erbjuder slopestylecykling på schemat i skolan och i Dalarna finns landets enda två skolor där slopestyle finns som tillval i gymnasiet.

– Sverige är en stornation när det gäller slopestyle. Vi har kommit igång tidigt med gymnasieskolor där man lär ut de här tricken i ordnade former, säger Tommy Johanson, grundare av Sveriges två slopestyleutbildningar.

Lukas Skiöld och Nils Buller är två av Sveriges mest lovande slopetylecyklister. Båda är elever på Hagströmska gymnasiet i Falun där slopestyle finns med på schemat.

– När man gör ett trick som man aldrig har klarat förut så känns det så jäkla bra, säger Nils Buller.

– Kroppen vill inte göra tricken, men huvudet tänker jag måste göra detta, säger Lukas Skiöld.

Slopestyle MTB är en bedömningssport med olika hopp och drop och där målet på tävling är att få så höga poäng som möjligt genom att göra så avancerade tricks som möjligt.

Det kan vara allt från backflips, flippwhips och frontflips.

– Många får en kick av att kanske klippa gräset, men jag fick ta det steget längre, säger Nils Buller.

– Cyklingen är det bästa som finns. När man sätter ett nytt trick blir man så extremt glad och adrenalinet flödar, säger Lukas Skiöld.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.