Stiftelsen nattvandring.nu går nu ut med en varning där personer ringer upp och säger sig samla in pengar till nattvandring. ”Så här jobbar inte vi”, säger Jan Lundholm, verksamhetsansvarig på nattvandring.nu. Foto: nattvandring.nu

Bedragare i Leksand ringer och ber om pengar till nattvandring

Nattvandring.nu går nu ut med en varning om ett pågående bedrägeriförsök där privatpersoner blir uppringda, för att uppmuntras skänka pengar till ”nattvandringen” eller ”nattvandrarna” på orten. Hittills har personer i Leksand och Insjön uppgett att de blivit uppringda.

Föreningen som ringer upp säger sig vara från en ideell förening som heter ”nattvandrarna”, och att det pågår en ”storsatsning inför midsommar”. Föreningen säger sig behöva bidrag eller ekonomisk hjälp för att snabbt ordna med jackor, säkerhetstelefoner och utbildning. Bland annat ska personer i Leksand och Insjön ha blivit uppringda.

Nattvandring.nu hävdar dock bestämt att inga pengar kommer från sådana grupper i dag. Det finns i dagsläget 300 lokala grupper i landet som engagerar lite drygt 45.000 vuxna och ingen av dem jobbar med telefonuppsökande verksamhet.

”Vi ringer inte och tigger pengar såhär”

Jan Lundholm som är verksamhetsansvarig vid stiftelsen nattvandring.nu, säger att verksamheten starkt tar avstånd till den här typen av insamlingar. Det rör sig om en form av bedrägeri menar han. 

– Ingen som arbetar för oss sitter och ringer runt och tigger pengar på det här sättet. Nu försöker vi sprida det här så mycket som möjligt, både via hemsidan, pressmeddelande och vår Facebooksida, berättar Jan Lundholm till SVT Nyheter Dalarna.

”Det är inget som vi står bakom”

– Från vår sida kan jag bara säga att det är inget som vi står bakom, och det är inga pengar som kommer oss till godo, säger Lundholm.

Vad är er uppmaning till personer som blir uppringda på det här sättet?

– Att inte tacka ja till den här typen av erbjudande, att skänka pengar på det sättet. Gå inte på det, köp inga sponsorpaket och har du gjort det och fått faktura så skicka tillbaka den och bestrid, uppmanar Jan Lundholm.

– Vi som jobbar inom nattvandring.nu samarbetar med lokala handlare och vi jobbar framför allt med personlig, uppsökande verksamhet när det gäller sponsring i någon form, avslutar Jan. 

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer