Ett träd över E45 mellan Malung-Öje. Foto: Malung-Sälens kommun

Varning för mycket hårda vindar – träd över vägar i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

SMHI klass 1-varnar för mycket hårda vindbyar och snödrev i Dalarna under måndagen. Flera träd har fallit över vägar i länet och orsakat problem i trafiken.

SMHI:s varning gäller för hela länet och under hela måndagen. I Dalafjällen varnas det för hård vind med snödrev eller nederbörd. Där kan snöfall tillsammans med den hårda vinden ge problem med drivbildning och dålig sikt.

I resten av länet varnas för mycket hårda vindar. Det handlar om vindbyar på upp emot 21 meter per sekund. Framförallt gäller varningen från Siljan och vidare norrut och västerut.

Träd över vägar

Det har kommit många rapporter under hela måndagsmorgonen och förmiddagen om träd som fallit över vägar och orsakat problem i trafiken.

– Det smattrar in hela tiden här, säger Kenneth Johannesson, vakthavande befäl hos polisregion Bersglagen om mängden larm om nedfallna träd som inkommit under dagen.

Strömavbrott på flera håll

Det är också strömlöst på flera håll i länet under måndagen. Kring Siljansnäs i Leksands kommun var över 1500 hushåll strömlösa under eftermiddagen och i Borlänge saknade över 600 hushåll ström. I Svartnäs utanför Falun saknade omkring 200 hushåll el vid lunchtid och också i Rättvikstrakten är omkring 200 hushåll strömlösa.

Elnätsbolaget Ellevio skriver på sin hemsida att blåsvädret har gett upphov till strömavbrott och att man jobbar så gott man kan för att kunna åtgärda dessa under eftermiddagen/kvällen.

Här kan ni följa vår direktrapportering om väderläget och läget i trafiken:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.