Foto: SVT

Varningen: Ny invasiv snigelart upptäckt

Publicerad

Länsstyrelsen i Dalarna uppmanar nu allmänheten att vara vaksam på en ny invasiv snigelart som upptäckts i bland annat Hallsbergs kommun. Den kallas för svarthuvad snigel och kommer ursprungligen från Kaukasien.

Snigeln tycker mycket om frukt och grönsaker och kan bli en besvärlig gäst och förstöra i ekosystemet. Den svarthuvade snigeln kan bli 45 millimeter lång och ser svagt genomskinlig ut.

Den trivs bra i plusgrader, men överlever troligen inte en vinter med minusgrader. Däremot gör dess ägg det och de riskerar att kläckas när det sedan blir varmt.

Nu uppmanar Länsstyrelsen att om man hittar en sådan snigel så ska man gärna ta bild på den och skicka in till Artportalen, men också att avliva den så att den inte sprider sig.

Kännetecken: Svarthuvade snigeln:

Krynickillus melanocephalus, eller svarthuvad snigel, känns bäst igen på sitt svarta huvud. Resten av kroppen är skiftande vitaktig till beige till ljust brun. Den liknar många inhemska sniglar och identifieras lättast en bit in på sommaren då den vuxit till sig och lättare kan skiljas från andra inhemska arter.

Den svarthuvade snigeln trivs bäst på samma ställen som andra snigelarter. Man kan leta lite extra i eller vid kompost och bland växter som har täckande blad på marken där det håller sig fuktigt.

Snigeln sprids med växter och jordtransporter, precis som den spanska skogssnigeln.

För att minska risken att få in snigeln i trädgården ska man vara försiktig med att importera och ta in växter. Det kan sitta sniglar och snigelägg i växtens jordklump och rotsystem. Man kan minimera risken genom att skölja rotsystemet före plantering.

Källa: artfakta.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.