Vårt 15:e världsarv har invigts

Uppdaterad
Publicerad

Efter tio års arbete att få Hälsingegårdarna klassade som världsarv, är det nu dags för officiell invigning. På plats i Hälsingland finns kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, som kommer att besöka flera av världsarvsgårdarna.

Totalt omfattar världsarvet Hälsingegårdar, sju gårdar, som utsetts av FN-organet UNESCO. Under lördagen blir det firande på flera av gårdarna, där den officiella invigningsceremonin sker vid Stenegård på lördagkvällen.

Det femtonde världsarvet

I tio års tid har arbetet med att få Hälsingegårdarna klassade som världsarv pågått, och hälsingegårdarna blir nu Sveriges femtonde världsarv.

Gävledala Hälsingegårdarna

Stilsäker byggnadskonst

Runt om i Hälsingland finns omkring tusen så kallade hälsingegårdar, eller träslott som de också kallas. Gårdarna karaktäriseras av en storslagen och stilsäker byggnadskonst, präglad av hantverksskicklighet och detaljrikedom.

Ett bevarande- och fredsprojekt

Unescos världsarvslista kom till som ett sätt att skydda världens främsta natur- och kulturarv från förstörelse, särskilt i krigssituationer, men också att skapa förståelse mellan folk och länder. Det är alltså i första hand ett bevarande- och fredsprojekt. På världsarvslista finns förutom Hälsingegårdarna exempelvis kinesiska muren, pyramiderna i Egypten och lutande tornet i Pisa.

Gårdar som firar

Världsarvsgårdarna Jon-Lars & Pallars i Långhed (Alfta) Klockan 12.00

Världsarvsgården Gästgivars (Vallsta) Klockan 14.00

Världsarvsgården Kristofers (Järvsö) Klockan 16.00

Stenegård (Järvsö) Klockan 18.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala Hälsingegårdarna

Mer i ämnet