Vasaloppets egen skidservice förbjuder fluorvalla

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av februari går startskottet för Vasaloppsveckan 2019. Men den här gången hoppas arrangörerna på ett miljövänligare glid i spåren.

– Vi rekommenderar alla att inte använda fluorbaserad glidvalla, säger Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet.

Genom att enbart erbjuda fluorfri valla i den officiella skidservicen hoppas Vasaloppet på att kunna påverka åkare till att välja miljövänligare alternativ när de fixar glidet inför loppen.

Det här är någonting som arrangörerna tänkt på under en tid och förhoppningen är att beslutet ska ge ringar på vattnet.

Vasaloppet

– Alla åkare får använda den valla som de själva vill på sina skidor, men vi hoppas att så många som möjligt ska följa vårt beslut, säger Eva-Lena Frick.

”Hoppas att många följer beslutet”

Redan förra året införde Vasaloppet fluorfri valla som ett alternativ i sina vallabodar. Då valde var tredje åkare det fluorfria alternativet. Och totalt väljer ungefär var tioende åkare att valla sina skidor hos Vasaloppet.

– Det är förstås många skidor som vi inte kommer i kontakt med, men vi hoppas att även andra aktörer väljer att göra som vi, säger Eva-Lena Frick.

Har funderat på att införa förbud

Det har också funnits tankar på att införa ett strikt förbud mot fluorbaserad valla, men än så länge har inget sådant beslut tagits.

– Det finns i dag inte några tillförlitliga testmetoder för att göra kontroller och det tar lång tid att få svar på testerna. Därför valde vi att istället ta det här beslutet, säger Eva-Lena Frick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet