Mats Rylander, miljöansvarig på Vasaloppet. Foto: SVT

Vasaloppet vill få bort hälsofarlig fluorvalla

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritiken mot den miljö- och hälsofarliga fluorvallan har nu arrangörerna för årets Vasalopp valt att enbart erbjuda valla utan fluor längs hela spåret.

Det är bland annat organisationen Greenpeace som riktat kritik mot att fluorvallan används i Vasaloppet. Nu vill arrangörerna visa alternativ till den farliga vallan, även om det är svårt att helt få bort den från spåret.

– Vi visar i första hand upp de fluorfria alternativen nu och försöker vara tydliga med det, säger Mats Rylander som är miljöansvarig på Vasaloppet. Han berättar att Vasaloppet känner ett ansvar för att erbjuda fluorfritt, men säger också att i slutänden är det ju den enskilde som väljer.

Dalarna – Vasaloppet 2018

Kan orsaka leverskador

Fluor kan lätt spridas med luften och i vatten och orsaka både miljö- och hälsofara. Några av de konsekvenser som Fluor kan orsaka är störningar i immunförsvaret, leverskador och i allvarliga fall cancer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Vasaloppet 2018

Mer i ämnet