Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I framtiden kanske Vasaloppet enbart genomförs på cykel eller genom löpning på grund av klimatet – se vd:n Johan Eriksson berätta mer i klippet. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Vasaloppets vd Johan Eriksson om framtiden: ”Har börjat förbereda oss på ett Vasalopp utan snö”

Uppdaterad
Publicerad

Vasaloppets vd ser klimatet som en av de största utmaningarna för evenemanget. Ett scenario för framtiden är att det kanske inte längre går att hålla tävlingen på snö – utan att det enbart blir på cykel eller löpning.

Jämförelser av Sveriges årsmedeltemperatur visar att den ökat 1,9 grader perioden 1991-2020 jämfört med 1861-1890. Den största ökningen har skett de senaste 30 åren (1-1,5 grader) enligt en rapport från SMHI. Temperaturen har stigit som mest under vintrarna, något som påverkar Vasaloppets verksamhet. Sedan 2007 har de använt sig av konstsnö för att kunna snösäkra loppet.

– Blickar vi 5-15 år framåt i tiden ser vi en snarlik verksamhet som vi har i dag, men det är svårt att blicka över 20 år framåt, säger Johan Eriksson som är vd för Vasaloppet.

Vasaloppet

Han menar att bristen på snö påverkar dem på mer sätt än vilken snötillgång det är i Vasaloppsarenan.

– Den största frågan för oss är om det finns snö eller inte i resten av landet så att folk inte slutar åka längdskidor och på så sätt förlorar sitt förhållande till längdskidor.

Hållbarhet är flera dimensioner

Enligt SMHI och FN:s klimatpanel IPCC är det vetenskapligt fastslaget att uppvärmningen beror på ökade utsläpp av växthusgaser, och att det är människans utsläpp och aktiviteter som orsakar uppvärmningen.

Med tanke på den utvecklingen är det då rimligt att ha Vasaloppet i sin nuvarande form?

– Krasst sett ska vi då inte ens ha de här aktiviteterna överhuvudtaget. Men hållbarhet handlar om flera dimensioner där miljön är en, men vi bidrar också till inspiration för motion och hälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet