Vasaloppsstarten har förvandlats till en sjö Foto: Privat

Snösmältningen i fjällen har tagit fart

Uppdaterad
Publicerad

Snösmältningen i fjällen har tagit rejäl fart de senaste dagarna och Västerdalälven stiger. SMHI har nu utfärdat flera klass 1 varningar i länet för höga flöden.

På Länsstyrelsen håller man noga uppsikt över läget.

– Fram till Vansbro är det flöden som når upp till en klass 1 varningen, sen lugnar det sig lite även om det fortfarande högt, säger Eva-Karin Ljunglund på beredskapsfunktionen på Länstyrelsen Dalarna.

Höga flöden

I Vansbro ligger flödena just nu på runt 600 kubikmeter i sekunden och beräknas stiga till runt 650 kubikmeter i sekunden de närmaste dagarna. Det kan jämföras med flödena i mars då det låg på drygt 50 kubikmeter i sekunden.

– Ja det är mycket även om det inte är lika mycket som översvämmningsåret 1986 då vi också hade en sen snösmältningen, säger Eva Karin Ljunglund.

Flera incidenter

På tisdagsförmiddagen spolades väg 311 mellan Sörsjön och Särna över och en dagvattenbrunn i Lindvallen klarade inte av vattenmängderna och svämmade över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.