Västerdalarna – Hundraårigt misstag stoppar kraftverk

Publicerad

Miljööverdomstolen stoppar nu alla planer på att bygga det omdiskuterade vattenkraftverket vid Ejforsen i Västerdalarna. Orsaken är en nästan 100 år gammal administrativ blunder.

I åratal har Transtrands besparingsskog försökt få tillstånd att bygga upp det gamla kraftverket vid Ejforsen i Fuluälven i Västerdalarna.

Älven är egentligen fredad så alla miljömyndigheter har varit emot projektet, men trots det har miljödomstolen överraskande sagt ja. Men nu stoppar den högre miljööverdomstolen hela bygget. Domstolen har upptäckt en administrativ blunder som inträffade för nästan 100 år sen.

Alla har hittills trott att Malungs elverk under större delen av 1900-talet hade rätt att driva det numer nedlagda kraftverket. Strax före jul sålde därför elverket marken kring Ejforsen till besparingsskogen i ett försök att överlåta rätten.

Nu menar dock miljööverdomstolen att inte ens Malungs elverk hade rätt att driva kraftverket i Ejforsen.

Det finns helt enkelt inga papper som bevisar att elverket har haft rätt att ta ut ström från älven. Papper som skulle ha skrivits i början av 1900-talet när kraftverket först togs i drift. Miljööverdomstolen säger alltså nej och upphäver miljödomstolens tidigare dom.

– Det är en väldig byråkrati med det här. Det här sätter ju stopp för andra liknande initiativ när det visar sig vilken enorm process det är, säger Börje Cedeskog vid Transtrands besparingsskog.
Besparingsskogen har ännu inte bestämt om den ska överklaga miljööverdomstolens beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenkraftverket i Ejforsen

Mer i ämnet