Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Livsnödvändigt” – därför ställer vd:n för Hitachi Energy, Tobias Hansson, höga krav på det svenska järnvägsnätet. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Växtvärk för storbolaget i Ludvika – infrastrukturen hänger inte med

Uppdaterad
Publicerad

Rekordstor miljardorder och tusentals nyrekryteringar – Hitachi Energy växer så det knakar. Samtidigt ställer expansionen höga krav på infrastrukturen, och företaget kräver nu förbättringar på det svenska järnvägsnätet.

– Det behöver bli fler transportvägar. Det är ett absolut måste, säger Tobias Hansson, vd på Hitachi Energy i Sverige.

Alla transporter som väger över 100 ton måste idag köras från anläggningen i Ludvika med tåg. I dagsläget har företaget möjlighet att skicka gods via järnväg en gång i veckan, något som snart inte kommer att räcka.

– Vi har en bra dialog med inblandade parter, men det behöver bli verkstad, vi behöver få saker att hända, säger vd Tobias Hansson.

Liknande problem i hela landet

Enligt Svenskt Näringslivs företagspanel ser en fjärdedel av svenska företag utmaningar kring inkommande och utgående godstrafik. Det är framförallt underhållet på Sveriges järnvägsnät som är eftersatt.

– Vi måste skapa rätt förutsättningar för företagen. Det är inte rimligt att de tvingas justera produktionskapacitet eller inte kan ha den tillväxttakt de skulle kunna ha, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv.

Andra storbolag ser problem

Även SSAB, som transporterar stålämnen mellan anläggningen i Luleå och Borlänge via järnväg, upplever idag störningar vad gäller järnvägsinfrastrukturen. Där finns också en oro för framtiden.

– Framåt ser vi att det kan uppstå utmaningar i transportkapaciteten, till framför allt kontinentala Europa. Järnvägsnätet på den svenska sidan riskerar att bli en flaskhals som behöver åtgärdas, säger Per Amund Ruth, chef för försörjningskedja i affärsområde Sverige, SSAB Europa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i fabriken i Ludvika – här byggs delar till miljardordern Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.