Det är många i Gävledalaområdet som klyver sin egen ved. Och eldar friskt i egna pannan. Men det är många olyckor, både i skogen men framför allt hemma på gårdsbacken där många gör illa sig.
En studie har nu granskat ett antal olyckor, och kommit fram till att det behövs förändring i hur det arbetas med ved. Bland annat för att tydliggöra vem som är ansvarig för olyckor som inträffar vid såg och klyv-olyckor på fritiden. För att undvika skador bör man hålla barn borta från maskinerna, arbeta ensam, ta pauser och behålla de skydd som finns på verktygen.
Forskarna har följt 57 skadade
Forskarna bakom undersökningen från Skånes universitetssjukhus i Malmö och Ekonomihögskolan i Lund har under fem år följt 57 patienter som har behandlats för handskador vid handkirurgiska kliniken i Malmö. Samtliga patienter kommer från södra Sverige och de allra flesta skadade sig vid sågning och vedklyvning på fritiden.
De vanligaste skadorna var avslitna senor, nervskador och frakturer.
Totalt kostar handskadorna samhället 133 miljoner kronor. 18 procent av summan motsvarar kostnader för sjukskrivning och sjukvård. Resten är kostnaden för förlorad livskvalitet, skriver forskarna i en artikel som publiceras i medicintidskriften Journal of Plastic Surgery and Hand Surgery.
Gävledala/TT