Arkivbild Vasaloppet 2014. Foto: TT

Vasaloppsåkarna ska äta vegetariskt

Uppdaterad
Publicerad

För första gången kommer maten i Vasaloppet att vara helt vegetarisk. Anledningen – arrangörens ökade miljötänk.
– Vi följer forskning och vetenskap, säger miljöansvarige Mats Rylander.

Vasaloppets ökade miljötänk tar sig i uttryck i flera avseenden. Bland annat genom att enbart erbjuda fluorfri valla längs Vasaloppsspåret, som SVT Nyheter Dalarna tidigare rapporterat om. Fluor kan orsaka leverskador och i allvarliga fall cancer.

Ännu en del i att minska utsläpp och påverkan på miljön är satsningen på vegetarisk mat som bland annat serveras i mässtältens restauranger.

– Det är en del i vårt ökade miljötänk. Vi låter kunderna göra ett aktivt val och vi har sett att vi måste ha vegetariska alternativ. Miljön är en viktig del i vår hållbarhetsstrategi, vi tar det i olika steg för att bli bättre, säger Vasaloppets miljöansvarige Mats Rylander.

Vasaloppsåkarna får vegetariskt

Även för de som ska åka Vasaloppet blir det vegetarisk mat, helt fri från kött, fisk och fågel.

– De som åker Vasaloppet erbjuds en vegetarisk rätt och där finns inget val, maten kommer att vara vegetarisk helt och hållet, säger Mats Rylander.

Under loppet blir det exempelvis grönsaksbuljong och efteråt serveras grön lasagne.

– Av allt som gynnar miljön, till exempel närproducerat och ekologiskt, är vegetarisk mat också en del av det. Forskning och vetenskap säger att det är på det sättet, och det är det vi följer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vasaloppsveckan 2018

Mer i ämnet