• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Torbjörn Roos, verksamhetschef för Anestesi, Operation och IVA-kliniken på Falu lasarett. Foto: Henrik Kilefors, SVT

Verksamhetschefens larm: ”Patientsäkerheten hotad – verksamheten är underbemannad”

Uppdaterad
Publicerad

I en skrivelse varnar Torbjörn Roos, verksamhetschef för Anestesi, Operation och IVA-kliniken på Falu lasarett, för att man inte klarar sitt akutoperativa uppdrag på grund av underbemanning. Regiondirektör Karin Stikå Mjöberg säger i ett pressmeddelande att hon ser mycket allvarligt på situationen och att hon vidtagit en rad åtgärder.

Torbjörn Roos slår i skrivelsen fast att det saknas personal och att budgeten ej svarar mot verksamhetens behov. På gurnd av det kan ”OpAnIva-kliniken inte längre leverera tillräcklig resurs för att säkerställa det akutoperativa uppdraget”

Regiondirektören svarar

I ett pressmeddelande säger regiondirektör Karin Stikå Mjöberg att hon fick kännedom om skrivelsen under tisdagskvällen och att hon ser allvarligt på dess innehåll:

”Jag har under dagen (onsdagen) träffat Torbjörn Roos och några av de andra verksamhetschefer som undertecknat brevet för att sätta mig in i de problem som beskrivs i brevet”, säger hon och fortsätter:

”Jag har förvissat mig om att vi i nuläget klarar det akuta uppdraget i Falun. Men med utgångspunkt från den nya informationen måste Region Dalarna nu säkerställa att vi under hösten klarar balansen mellan akut och planerad vård i Falun.”

Åtgärder ska redan ha vidtagits

En rad åtgärder har nu, enligt pressmeddelandet, vidtagits för att komma till rätta med problemet. Bland annat ska en nulägesanalys och en åtgärdsplan tas fram för att säkra operationsverksamheten. Vissa operationer ska flyttas till Mora och möjligheterna att köpa in tidskritiska operationer i andra regioner ska kartläggas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer