Katten Messi lämnar blodprov på den tillfälliga mottagningen i Särna Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Veterinären kom till Särna för en dag – katten Messi slapp lång resa för undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Nu när den norska gränsen är stängd ställer det till det för många djurägare i norra Dalarna som vanligtvis har sin närmaste veterinär i grannlandet. Men för en dag blev brukshundsklubben i Särna veterinärmottagning – något som uppskattades av hussar och mattar.

– Det är skönt att det är på hemmaplan. Annars måste man ta ledigt en hel dag för att kunna åka till Mora men nu tog det sammanlagt en timme, säger Ulla Back som är ägare till katten Messi som är där för att lämna blodprov.

Djurägare bjöd in

Det är djurägare som tagit initiativ till att bjuda upp veterinären till Särna. På den tillfälliga mottagningen får de hjälp med enklare veterinärbesök som till exempel vaccineringar och provtagningar. Därmed slipper de åka den tolv mil långa resan till Mora där närmsta veterinär normalt håller till.

Coronaviruset i Dalarna

Vill få hjälp fler gånger

Att det är uppskattat att veterinären kommer till Särna råder det inga tvivel om och de djurägare som besöker mottagningen tycker alla att det vore bra om de kunde få samma hjälp fler gånger.

– Finns det en efterfrågan på att vi ska komma hit så tror jag absolut att vi kan göra det fler gånger, säger veterinär Axel Brånstrand.

Träffa dagens patienter i klippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet