• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi gör vad vi kan för att möta efterfrågan” – hör Eva Björklunds tips för alla som vill få en tid för att göra förarprov vid Trafikverket. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

”Vi har högt tryck” – så påverkas förarproven hos Trafikverket i Dalarna av pandemin

Publicerad

När våren kommer är det många som längtar efter att ta sitt körkort. Tydligast är det bland de som ska ta moped- eller motorcykelkort.

– Vi har högt tryck, säger Eva Björklund, enhetschef förarprov på Trafikverket i Falun.

I somras berättade SVT Nyheter Dalarna att det var ovanligt långa väntetider på grund av pandemin för att få skriva teoriprov för körkort.

Bland annat så innebär pandemin att antalet platser i teorisalen har halverats.

– Men det betyder inte att det blivit färre prov. Vi har utökat så vi jobbar helger, morgnar och kvällar, säger Eva Björklund, enhetschef förarprov Falun.

Färre körde upp under pandemin

Falun är den enda platsen i Dalarna där teoriprov kan skrivas, medan uppkörningar kan göras i Falun, Borlänge, Avesta, Hedemora, Ludvika, Malung och Mora.

Förra året gjorde något färre körprovet jämfört med året innan och även det beror på pandemin, enligt Eva Björklund.

”Kolla bokningssystemet flera gånger”

Enligt Eva Björklund är det just nu inga extrema väntetider även om det är högt tryck på bokningen. Hon rekommenderar de som har svårt att få en tid för körprov att gå in med jämna mellanrum för att se om en tidigare blivit ledig.

– Bokningssystemet är en ögonblickbild, folk bokar av och på hela tiden. Så när det blir lediga tider kan ändras på bara några minuter.

De som ska göra prov för B-körkort har så kallad förtursrätt till tre teoriprov och tre körprov. Detsamma gäller de som ska ta körkort för moped eller motorcykel, men då är antalet två stycken. Efter att förturen är förbrukad kan man få vänta längre på att få göra ett nytt prov.

Genomförda förstagångsprov, förarprov B-körkort:

Visa

2020: 3940 varav 2234 godkända.

2019: 4504 varav 2388 godkända.

2018: 4721 varav 2536 godkända.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet