Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En kraftig prognos” – hör Anna Hedström Ringvall beskriva läget och risken för problem. Foto: Ann-Louise Julin

”Vi kan inte hålla igen i Trängslet” – höga flöden och nu väntas mer regn

Uppdaterad
Publicerad

Siljan är full och Runn kan komma att bli det. Flödena i Dalarnas vattendrag och sjöar är just nu höga – och till veckan väntas stora mängder regn enligt väderprognoserna och högre vattenflöden. 

– Om de regnmängderna kommer så kommer flödena öka och Siljan är på väg upp över högsta regleringsgränsen, säger Anna Hedström Ringvall på Vattenregleringsföretagen som just nu följer vattennivåer och flöden i länet. 

Enligt henne är vattennivån i Trängsletdammen i Älvdalen så högt att man måste släppa vidare vattnet nedåt därifrån.  

– Vi kan inte hålla igen i Trängslet utan vi måste fortsätta tappa därifrån, säger hon. 

Samtidigt ligger Siljan på redan höga nivåer och därifrån måste man också hålla ett högt flöde vidare.  

– Det kan bli fullt ner mot Runn. Fortfarande finns lite utrymme nu men det kommer stiga där om det kommer mycket vatten från Västerdalälven och Siljan, säger Anna Hedström Ringvall.

Varningar i stora delar

Från SMHI utfärdas en gul varning för kraftigt regn med tillhörande risk för översvämningar från och med söndagen, för fjällen i norra Dalarna och södra Jämtlands län till södra Gävleborgs län.

Den orangea varningen för höga vattenflöden de utfärdat för måndagen och som berör stora delar av området, skjuts fram till tisdagen och sänks från orange till gul.

SMHI har också utfärdat röda varningar för höga flöden för sydvästra delen av Värmlands län och norra delen av Västra Götaland län, samt område kring Vättern och sydväst om Vänern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.