Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mina läkare tyckte jag skulle spela schack” – följ med till Rättvik och se Viggos passion för cykelsporten. Foto: Louise C Andersson/SVT

Viggos läkare tyckte han skulle spela schack – cyklar downhill trots sin sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

11-åriga Viggo Öhman Jansson i Rättvik har blödarsjuka, hemofili. Om han ramlar och skadar sig kan läget bli mycket allvarligare än för andra. Men Viggos passion är downhill-cykling – trots att läkaren föreslog brädspel som hobby.

I Sverige har ungefär 1 000 personer sjukdomen hemofili, blödarsjuka som innebär brist på ett protein som får blodet att levra sig och som kan göra att blödningar kan bli livshotande om man skadar sig.

Viggo Öhman Jansson och hans två bröder i Rättvik är tre av dem som har sjukdomen.

– Det är tryggare att ha varandra, säger 11-åriga Viggo, när Lilla Sportspegeln träffar honom.

Kan leva normalt liv

Det roligaste Viggo vet är downhill-cykling, men han gillar också att cykla i skateparker och i särskilda hallar där han hoppar och trixar. När Viggo fick sin diagnos var det inte alls självklart att han skulle ägna sig åt en så actionfylld sport.

– Medicinerna funkar så bra att jag kan leva ett normalt liv, men jag måste tänka på det om jag ramlar till exempel, berättar Viggo.

I videon: ”Mina läkare tyckte jag skulle spela schack” – följ med till Rättvik och se Viggos passion för cykelsporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.