”Vi har fått ordning på ekonomin” och ”En fråga som inte drivits är miljöfrågan” är en del av det politikerna själva ser som de viktigaste sedan valet. Här får du snabb koll på lite av vad alla partier framhåller som viktigast.

Halva mandatperioden har gått – här är de viktigaste händelserna enligt politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Halva mandatperioden har gått och den har präglats av allt ifrån en helt ny majoritet med sex styrande partier till coronaviruset. Enligt majoriteten har man fått ordning på styrningen och ekonomin, medan oppositionen bland annat tycker glesbygden drabbats av den nya majoritetens beslut.

En ny majoritet tillträdde efter valet 2018. Sex partier styr över Region Dalarna tillsammans och de röda partierna är för första gången på 92 år i opposition.

Vi frågade politiker från alla nio partier vad de själva tycker har varit de viktigaste händelserna, besluten, eller kanske de största nederlagen för Region Dalarna under de två år som gått sedan valet 2018. Här är alla deras svar – på max 90 sekunder:

Majoriteten:

Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande: ”Vi fick visa att regioner kan samverka när det behövs”

Sofia Jarl (C), regionråd: ”Vi har kommit en bra bit på väg, men har en del kvar att göra”

Bo Brännström (L), regionråd: ”Har lyckats samarbeta så väl”

 

Birgitta Sacrédeus (KD), regionråd: ”Vi har fullföljt vallöften”

Kerstin Lundh (MP), regionråd: ”Vi har en samsyn kring träbyggnation

Lisbet Mörk-Amnelius (DSP), regionråd: ”Valfrihetsvården är på god väg”

Oppositionen:

Elin Norén (S), oppositionsråd: ”Partier som sa sig värna glesbygden som nu stänger ner”

Maja Gilbert Westholm (V), oppositionsråd: ”Ren skandal i att använda skattepengar”

Benny Rosengren (SD), oppositionsråd: ”Felaktig fakturering som kostat många miljoner extra”

Halvvägs i politiken - vad vill du fråga politikerna?

Pinnat inlägg

Tack för alla frågor om politiken i Region Dalarna. Nu stänger vi chatten för den här gången.
/Bodil Ljungberg SVT Dalarna

Pinnat inlägg

Besviken • Hur tänker Ulf Berg när han vill snabbutreda om att lägga ut ambulanssjukvården på entreprenad för att få en så kallad säkrare och tryggare ambulanssjukvård. Det finns starka belägg för att detta kommer leda till en försämrad kompetens hos personalen, sämre utrustning och rasera det fina samarbete mellan kliniker och kommuner som byggts upp i verksamheten. HUR kan detta öka patientsäkerheten och gynna patienterna?? En god och säker vård måste få kosta.

Dalasamverkan svarar:

”Hej! Det är precis de frågorna vi hoppas få svar på med hjälp av en utredning. I dagsläget ser vi att såväl utryckningstider som kostnader för Dalarnas ambulanssjukvård i dagsläget ligger på en nivå som kan förbättras. Med hjälp av en utredning som fokuserar på våra förutsättningar här i Dalarna, kan vi se om det de facto går att få en bättre, säkrare och tryggare ambulanssjukvård för de skattepengar medborgarna betalar. Resultaten av att lägga ut ambulanssjukvård på entreprenad varierar. Om utredningen visar att vi kan få kortare utryckningstider med en privat utförare till de delar av Dalarna som i dagsläget får vänta längre bör vi göra så. Du ska kunna få en likvärdig och god vård oavsett var i länet du bor”Daniel • Bra att landstinget äntligen är på rätt väg! Hoppas Dalasamverkan kan fortsätta leverera.

Anställd Region Dalarna • Hur kan Ms Ulf Berg anlita nya ekonomidirektören i RD som enligt uppgift gjort dåligt jobb i Sthlm . Bör granskas med lupp.

Dalasamverkan svarar:

”Vår nye ekonomidirektör har inte gjort ett dåligt arbete vid Region Stockholm. Som lojal medarbetare blev det hans uppgift att försvara Nya Karolinska Sjukhuset (NKS), det tionde bästa sjukhuset i världen, trots att han som tjänsteman inte var delaktig i beslutet. Inriktningsbeslutet för NKS togs för övrigt i full politisk enighet av alla partier.”

Birger • Hur stor är landstingets pensionsskuld som S-styret dragit på oss?

Dalasamverkan svarar:

”För närvarande ungefär 8 miljarder kronor varav 4 miljarder kronor inte ingår i balanskravet. Dalasamverkan sätter dock av 400 miljoner kronor per år till pensioner så pensionsskulden minskar successivt.”

Anna • Har hört rykten att Dalasamverkan ska höja friskvårdsbidraget till oss anställda i Regionen. Stämmer det? Hade varit väldigt välkommet.

Dalasamverkan svarar:

” Det stämmer. Dalasamverkan har höjt friskvårdsbidraget med 500 kronor så att samtliga medarbetare numera har 2000 kronor/år i friskvårdsbidrag.”

Algot Åhlberg • Varför vill Dalasamverkan ha en närakut i Ludvika? Är det inte bättre att alla i Västerbergslagen får åka ambulans till Falun som vi gjorde när sossarna styrde?

Dalasamverkan svarar:

”Tanken är just att undvika 5000-7000 ambulanstransporter till Falun varje år. Att undvika onödiga transporter är bra både för patienten och för miljön. Generellt arbetar Dalasamverkan för att vården ska komma närmare medborgarna.”

Inger Åhlberg • Hur har Dalasamverkan styrt Region Dalarnas ekonomi? Är resultatet nu bättre än tidigare mandatperioder?

Dalasamverkan svarar:

”Årets prognosticerade resultat är + 253 mkr. Under tidigare mandatperioder har Regionen haft stora underskott vilket påverkat soliditeten. Soliditet är ett tydligt mått att se om resultatet blivit bättre.  Nettokostnadsutveckling beskriver om  det finns en bra kontroll på om kostnaderna ökar/minskar. 

När Dalasamverkan tog över hade Region Dalarna en soliditet på +1 %, och vid utgången av 2020 är prognosen +8%. Om man räknar med pensioner intjänade före 1998, har soliditeten ökat till minus 60% vid årsskiftet jämfört med minus 88% när Dalasamverkan tog  över 2018.

Nettokostnadsutvecklingen har blivit bättre och har minskat från ca 9% (2018) till beräknat ca 4,4% vid årets slut (2020).”Karin • Men hur kan man teckna avtal med Vårdexpressen när andra ratar det. Ännu mer pengar som försvinner ut i bara elände.

Dalasamverkan svarar:

”Hej! När det gäller att teckna avtal av detta slag så ligger det ansvaret på tjänstepersonsnivå. I fallet med just Vårdexpressen har man följt rutiner och de villkor som stipuleras i Upphandlingslagen. ”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna – Halvtid i politiken

Mer i ämnet