Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så vill överläkaren Roger Skogman att du ska bete dig i skidbacken för att undvika skador. Foto: Alfred Jakobsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Viktigaste skyddet i backen är att man kopplar på hjärnan”

Uppdaterad
Publicerad

Skidutrustningen har blivit modernare och snabbare de senaste åren, där carvingskidor ger en känsla av kontroll även i höga farter. Men den känslan kan vara en falsk trygghet.

Roger Skogman är överläkare och verksamhetschef på ortopedmottagningen på Falu lasarett.

– Jag tror att de allra flesta är riskmedvetna, men med bättre skidutrustning inser man kanske inte att bromssträckan blir längre i högre hastigheter och att saker kan dyka upp framför en, säger han.

Håll god marginal till andra

Dessutom hjälper det inte om du är en utmärkt skidåkare ifall andra i skidbacken beter sig oväntat.

– Små barn svänger plötsligt åt olika håll och då hamnar man kanske i en situation där man riskerar att köra på dem, om man inte har kontroll över sin egen fart.

Knäskador och hjärnskador svårläkta

Skogman har även jobbat i Idre nära skidbackarna och sett slalom- och snowboardåkarnas skador på nära håll.

– Det är ganska mycket knäskador, handledsskador, mindre jack och en hel del hjärnskakningar, berättar han och fortsätter.

– De skador som tar längst tid att läka är mjukdelsskador. Ligamentsskador och korsbandsskador är klassiker. Sen ser vi också axelskador som kan kräva operation för att de ska bli bra på sikt.

Hjälmanvändningen har ökat markant de senaste decennierna, vilket glädjer Roger Skogman. I videoklippet nedan hör du hans uppmaning till de få som fortfarande skippar hjälmen.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör överläkarens vädjan till skidåkarna: ”Ben kan vi fixa ihop, men att slå sönder skallen...” Foto: Alfred Jakobsson/SVT

SVT rapporterade · Hur tycker du att folk beter sig i skidbacken - vad har du varit med om?

06.46
 

Roger Skogman är överläkare och verksamhetschef på ortopedmottagningen på Falu lasarett, här är hans tips så att du inte ska behöva besöka honom i vinter:

 
06.55
10.18
Finns bara en regel som gäller utan undantag: Den som kommer uppifrån är ALLTID ansvarig för en eventuell olycka.
Anpassa farten. Håll koll på allt nedanför dig.
10.18
Blev påkörd i Idre av ett barn som kom ut från skogen och körde på mig från sidan, korsbandet gick av och inre ledbandet. Det var två år sedan men jag har fortfarande problem varje dag. Fanns ingen vuxen med barnet och barnet försvann efter olyckan. Tack och lov kom andra vuxna och hjälpte mig då jag var totalt oförmögen att klara mig själv därifrån, fick åka skoter och sedan sjukskriven i tre och en halv månad.
11.04
11.21
Klok läkare. Och hans råd och uppmaning gäller absolut inte bara i skidbackar.
11.51
"små barn svänger plötsligt åt olika håll". Jag skulle vilja komplettera det med att vuxna människor svänger plötsligt åt olika håll, stannar med skymd sikt direkt efter krön, kör fortare och/eller i brantare backar än de kan kontrollera och beter sig svinigt i liftkön. När jag tänker efter så gäller detta oftast män. Var inte Göte i backen.
12.17
Jag blev påkörd en gång av en kille så att jag ramlade och åkte halva backen på magen medans han förgäves försökte stoppa mig :D
12.55
Inget, min familj har aldrig haft råd att åka skidor...
13.40
Lär ditt barn att svänga och stanna i barnbacken innan du släpar upp dom i stora backen!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer