Foto: Fredrik Sandberg / TT

Länsstyrelsen: Viktigt inte avbryta utfordring

Uppdaterad
Publicerad

Den som startat med utfordring av rådjur ska se till att inte sluta ge djuren mat för tidigt. Det säger Jonas Bergman på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Enligt länsstyrelsen är det viktigt att den som börjat mata rådjur inte avbryter utfodringen för tidigt. Det är lätt att tro att rådjuren klara sig själva bara snön försvinner, men man måste vänta tills det blir grönt och börjar växa igen i naturen.

– Avbryter man för tidigt så dör rådjuren trots att vintern är slut, säger Jonas Bergman på Länsstyrelsen Dalarnas naturvårdsenhet.

Och han menar att det dessutom är viktigt att hålla sej till samma slags foder under hela tiden som man utfodrar.

– Om man har börjat med ensilage ska man fortsätta med det, säger Bergman. Skulle man till exempel gå över till vete helt plötsligt så kan det liksom slå slint i rådjurens magar, och de kan må dåligt eller rent av dö av ett foderbyte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.