Foto: SVT

Frowin vill skapa framtidens robot

Uppdaterad
Publicerad

En gymnasieelev i Falun är intresserad av att skapa framtidens robot. Och trots att han går på gymnasiet så vill han nu ha hjälp av Högskolan Dalarna för att snabbt komma vidare med robotutvecklingen.

För Frowin Winkes som går i trean på ett tekniskt gymnasium i Falun är det en bit kvar innan hans robot blir verklighet, men dataprogrammet som ska styra den är han redan klar med. Och att den ska kunna skötas via trådlösa nätverk är en självklarhet, säger han när han presenterar sitt gymnasiearbete om roboten, inte bara för lärarna på gymnasiet där han går nu utan även för några representanter för Högskolan Dalarna.

Hoppas på ekonomisk hjälp

– Jag hoppas ju att de är med på ett samarbete, säger Frowin och syftar på högskolan som han hoppas ska kunna hjälpa honom framåt på något sätt, gärna ekonomiskt.

– Och sen är det ju alltid intressant att jobba med högre skolor och såna som man ser upp till, säger Frowin. Det är alltid intressant att se hur de ser på det här och vad de tycker och tänker.

Smidig i trånga utrymmen

Med små fjärrstyrda elmotorer som den här ska Frowins robot kunna rulla på så kallade mecanumhjul, som har bättre sväng- och rotationsegenskaper än vanliga hjul. Det gör att roboten kan manövreras smidigt även i mycket trånga utrymmen. Och högskolans inbjudna lyssnade med stort intresse och lovade att snabbt fundera på vad de kan erbjuda den robotintresserade 18-åringen.

– Det är intressant att se hur pass långt han kommit hittintills, och att han kan redogöra varför han har gjort som han har gjort, säger Patrick Kenger som är avdelningschef för Material- och Teknik på Högskolan Dalarna. Han tankar runt den här nya tekniken och hjulen verkar väldigt intressanta, och framför allt att han verkar så motiverad!

Bett om betänketid

Högskolan Dalarna har bett om någon veckas betänketid för att fundera på hur de kan hjälpa Frowin att komma vidare med robotutvecklingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer